Les oméga-3 sont bons pour la santé du cœur, du cerveau et des yeux. Mais comme votre corps ne produit pas efficacement d’oméga-3 par lui-même, c’est à vous de l’ajouter à votre régime alimentaire. C’est pourquoi il est utile de connaître les différences entre les diverses sources d’oméga-3.
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Sources typiques d’oméga-3
La plupart des gens savent que les poissons gras tels que le saumon, la truite, la sardine, le maquereau, l’anchois et le hareng sont de bonnes sources d’oméga-3, voire les meilleures. En effet, ces poissons contiennent des acides gras marins à longue chaîne connus sous le nom d’EPA et de DHA, les acides gras dont les effets sur la santé sont les meilleurs et les plus prouvés.
Pas seulement pour le dîner
N’oubliez pas que les produits alimentaires tels que le caviar à tartiner et les conserves de maquereau à la sauce tomate ont également une teneur élevée en oméga-3. Il n’est pas nécessaire d’absorber tous les acides gras au cours du dîner, mais il est préférable de les répartir sur l’ensemble des repas de la journée. Pourquoi ne pas prendre un peu de caviar à tartiner ou quelques filets d’anchois sur un œuf au petit-déjeuner ? Et pourquoi pas quelques tartines de pains croustillants avec du maquereau à la sauce tomate pour le déjeuner ?
Autres sources d’oméga-3
Et si vous n’aimez pas le poisson ? Les autres aliments contenant des oméga-3 sont les noix, les graines de citrouille, l’huile de colza, les graines de lin et les graines de soja. Ces aliments sont riches en acides gras végétaux à chaîne courte appelés ALA. Il s’agit également d’un acide gras oméga-3, mais il n’est pas aussi bénéfique pour l’organisme que les acides gras marins. L’organisme doit convertir l’ALA en EPA et en DHA, mais seule une petite quantité est convertie, et le processus est lent.
Oméga-3 en complément
Les sources d’oméga-3 sont donc limitées, c’est pourquoi de nombreuses personnes préfèrent prendre un complément alimentaire pour s’assurer d’obtenir leur dose quotidienne de 250 mg de DHA et d’EPA. Mais il faut choisir les compléments avec soin, car il y a là aussi des différences de qualité. Un complément de bonne qualité, comme l’huile de foie de morue classique Möller’s, devrait contenir une bonne quantité des acides gras marins les plus bénéfiques.
What is good health?
Do you have a good lifestyle?
Lifestyle simply means the way in which you live. Health and lifestyle go hand in hand. You might feel you have a good lifestyle if you are physically active, eat healthily and generally experience a sense of wellbeing. Conversely, if you want good health you should also have a good lifestyle.
Physical activity is the major contributor to a good lifestyle, but diet, drugs, stress, sleep and social conditions are also play an important role. Being able to use the body properly to avoid injury also affects lifestyle. Physical activity can also prevent depression and help you to recover more quickly from mental illness, both of which obviously affect your lifestyle.
Diet can be a difficult topic for many. Perhaps you eat too much or too little or maybe you find it hard to know what foods to combine to have a balanced diet. It’s also important to eat food that contains important vitamins, minerals and dietary fibre, omega-3 and antioxidants. On top of all this, you also need to get enough energy, protein and the correct fatty acids. The requirement for these nutrients changes throughout your life. When you are older you also have different requirements than children and younger adults. Women also have different requirements than men. Pregnant and breastfeeding mothers also have special requirements.
When you get older, you lose muscle mass and your body requires less energy and therefore less food. You may lead a less active life than you did before, which is why you require less food. However, your need for minerals, vitamins and other nutrients remains the same. Of course, there are plenty of healthy and active older people, but when you reach 70 to 80 years of age, it’s easier to become ill, especially during flu season.
Some steps you can take to improve your lifestyle and health are to:
- eat a healthy and varied diet
- stay active
- watch your weight
- avoid too much alcohol and don’t smoke
- get enough sleep
- think positive
- practise good hygiene
What is good quality of life?
The World Health Organisation (WHO) defines quality of life as a state where the individual can realise their potential, cope with normal stressful situations, work in a rewarding and positive way, and be able to contribute to others and society.
Quality of life is a wide and somewhat diffuse concept that includes joy in, and a desire for, life. These are values that are rather felt than measured, which in turn are based on personal environment and choices. Quality of life doesn’t necessarily depend on being healthy or sick. It’s the moments between worries, sorrows, problems and ailments that matter. For example, if you have a chronic illness, a feeling of mastery can be important when talking about quality of life.
To sum up, quality of life is a combination of health, lifestyle, networks and social support. It’s about experiencing joy, meaning in life, satisfaction, security and a sense of belonging, as well as being able to use your strengths. It’s also about feeling interest in life, coping with everyday situations and a being committed to something or someone. If you have good quality of life, you will be able to cope better with the inevitable stressful situations in life.
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